İÜ İlk 500 Üniversite Listesinde

iu dunyanın 415. universitesi

İstanbul Üniversitesi, ‘Dünyanın En İyi 500 Üniversitesi’ arasına 10. kez 415. sıradan girmeyi başararak ülkemize bir büyük gurur yaşattı. İstanbul Üniversitesi, “Dünyanın En İyi İlk 500 Üniversitesi” sıralamasına 10 yıldır giren tek Türk üniversitesi.

Dünyanın En İyi İlk 500 Üniversitesi sıralama      sında, mezunların başarısına (score on alumni) göre 130. olan İstanbul Üniversitesi, SSCI, SSC yayın sayısına  (score on PUP) göre 297., öğretim üyesi başına düşen yayın sayısına (score on PCP) göre ise 349. oldu. İstanbul Üniversitesi, toplamda 400-500 bandında yer aldı.

“İstanbul Üniversitesi Olarak Sıralamalara Önem Veriyoruz”

DSC_6030 copy

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi’nin ulusal ve uluslararası birçok farklı sıralamada ilk sıralarda  yer aldığını ifade ederek, “İstanbul Üniversitesi, bu zorlu yarıştaki başarısını disiplinli, programlı ve bilim odaklı çalışmasına borçludur. İstanbul Üniversitesi olarak dünyada üniversite sıralamaları yapan 9 ranking kuruluşuna bilgilerimizi veriyoruz. Bunların 4 tanesinde Türkiye’deki üniversiteler arasında 1. sırada, 5 tanesinde ise 2. sıradayız. Ranking kuruluşları farklı alanlara, farklı göstergeleri dikkate alarak bu sıralamaları yapıyorlar. Hepsi prestijli kuruluşlar. İstanbul Üniversitesi olarak hepsini dikkate alıyoruz. Takip ediyoruz. Ancak biz çok büyük, sosyal sorumluluk çalışmalarına önem veren, birçok alanda eğitim veren, çok mezun veren bir üniversiteyiz. Bazı sıralamalarda büyüklük dezavantaj olabiliyor. O zaman Türkiye’deki üniversiteler arasında yerimiz 2.’lik veya 3.’lüğe düşebiliyor. Ama büyüklüğün avantaj olduğu sıralamalarda Türkiye’deki üniversiteler arasında 1. oluyoruz” dedi.

KY_IU_0662

İstanbul Üniversitesi için büyüklük, kapsayıcı eğitim verme, sosyal sorumluluk, fazla mezun vermenin kaliteyi de eksik etmeden önem verdikleri bir konu olduğundan söz eden Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak, “Sıralamaları takip ederek, eğitim öğretim faaliyetlerimizi düzenlemeye çalışıyoruz. CWUR, Cidde merkezli, 2012’de kurulmuş yeni bir ranking kuruluşu. Buradaki sıralamada İlk 1000 içinde 652. sıradayız. Türkiye’den ilk 1000’e giren 10 üniversite var. ODTU 1., biz 2. sıradayız.  Yapılan sıralamada dünyada ilk yüzde 2.7’lik dilimdeyiz. CWUR yeni bir sıralama kuruluşu olmasına rağmen ölçüm kriterleri dikkate alınmaya değer, iyi kriterler. Ağırlıkları iyi çalışılmış. Alınan ödüller, patentler,  eğitim kalitesi, akademisyen kalitesi, istihdam, akademisyenlerin istihdam edildikleri pozisyonlar, maaşlar gibi oldukça kapsamlı değerlendirme kriterleri var. O nedenle bu sıralamayı da önemsiyoruz.

BHM_4414

Sıralamalara girmemizi sağlayan  öğretim üyelerimize, idari personelimize, öğrencilerimize ve mezunlarımıza çok teşekkür ediyor ve hepsini tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

KY_ISTUNV_1304 isuzem05