Fındık Zurufu ve Yaprağından Boya Üretildi

Giresun’da bir firma tarafından fındık zurufu ve yaprağından tekstil sektöründe kullanılabilen boya üretildi. Proje Danışmanı İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adem Çınarlı proje hakkında bilgi verdi.

Tirebolu ilçesinde bitkisel atıklardan boya üretmek amacıyla kurulan firma, bölgede atık halde bol miktarda bulunan fındık zurufu (fındığın yeşil kabuğu) ve yapraklarını değerlendirmeye karar verdi. 5 yıllık çalışma sonucunda üretilen boyanın satışına başlandı.

Proje Danışmanı İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adem Çınarlı, fındık zurufu ve yapraklarını belirli metotlarla makinelerde işlemlerden geçirerek boya elde ettiklerini anlattı.

Tekstil sektörü için boyayı sıvı halde hazırlayarak kullanımının sağlanmasını amaçladıklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Çınarlı, şu anda ipekli, pamuklu ve yünlü baskılarda kaliteyi yakaladıklarını vurguladı.

Yerli Üretim Bitkisel Boyaya Katkı

Yrd. Doç. Dr. Çınarlı, Avrupa Birliği’nin aldığı kararlardan dolayı tekstil sektörünün doğal boya arayışı içerisinde olduğuna dikkati çekerek, “Yurt dışından gelen boyaların içerisine zaman zaman sentetik boya karıştırıyorlar. Biz bunları yerli olarak tonajlı üretmek istiyoruz, onun için de makine parkurunu büyütmek istiyoruz. İthalatı önleyip ihracata yönelmek de amacımız” diye konuştu.

Doğa katliamı yapmamak için atıklara yöneldiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Çınarlı, “Köylümüze de para kazandırmak amacımız. Geleneksel sanatlarımızla birlikte üretimi artırarak köylüye boya bitkileri alanında para kazandırabiliriz” ifadesini kullandı. Yrd. Doç. Dr. Çınarlı, çoğu çiftçinin fındık zuruflarını çürümeye bıraktığına işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı: “Belirlenen üretim hedeflerine ulaşılması halinde üreticiler zurufları toplayıp çuvallayıp daha sonra firmalara satacak. Fındığın atığından üreticilere ek gelir sağlanmış olacak. Fındık kabuğu ve yapraklarını aldığımız zaman boyayı üreteceğiz, daha sonra kalan atıklarla da gübre yapmayı planlıyoruz. Hatta zirai ilaç da olmak üzere fındık kabuğu ve yaprakları üç alanda kullanılmış olacak.”

Kaynak: AA