İstanbul Üniversitesi’ne Ait Olan Feyhaman Duran ve Selim Turan koleksiyonları Sakıp Sabancı Müzesinde Sergilenecek

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’in “İstanbul Üniversitesi Binalarının Yenilemesi ve Restorasyonu Projesi” kapsamında 148 yıllık İÜ Rektörlük Binası Restore ediliyor.

İstanbul Üniversitesi’nin Rektörlük Binasının üst katında sergilenen İÜ Feyhaman Duran ve Selim Turan koleksiyonları, restorasyon çalışmalarında zarar görmemesi için restorasyon çalışmaları tamamlanana kadar Sakıp Sabancı Müzesinde Sergilenecek.

Feyhaman_Duran

İç Mekan (Üniversite Senatosunun Toplantısı), Tuval, Yağlıboya, 45×70 cm

Büyük bir değere sahip olan İÜ Feyhaman Duran ve Selim Turan koleksiyonları için  Sabancı Üniversitesi bünyesinde bulunan Sakıp Sabancı Müzesi’ne nakledilmesi için 2 üniversite arasında protokol imzalandı. Protokol gereğince eserlerin sayım ve devir teslim işlemlerinin ardından eserler sigortalanıp, sanat eserleri taşınması konusunda uzman ekiplerce paketlenerek Sakıp Sabancı Müzesi’ne nakledildi.

İÜ Feyhaman Duran ve Selim Turan koleksiyonlarının İÜ Rektörlük Binasında olduğu gibi Sakıp Sabancı Müzesi çatısı altında da her türlü iklimlendirme ve güvenlik koşulları içinde korunmaları sağlayacak.

Selim_Turan

Soyut Kompozisyon, Selim Turan, Gouache, 31×48 cm

İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’in “İstanbul Üniversitesi Binalarının Yenilemesi ve Restorasyonu” ve “İstanbul Üniversitesi’ne Ait Tarihi Eserlerin Toplumla Buluşturulması” projelerinin bir arada yaşam bulduğu İÜ Feyhaman Duran ve Selim Turan koleksiyonlarının Sakıp Sabancı Müzesinde sergilenmesi, iki üniversite arasında ortak ve örnek bir çalışma olacak.

İÜ Feyhaman Duran ve Selim Turan koleksiyonlarının 2013/2014 döneminde Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergilenmesi planlandı.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet: “Bizlere emanet edilen tarihi binalarımızı onarmak ve restore etmek, bu mirası bize emanet edenlere karşı görevimiz.  Çünkü bu binalar hem üniversitemiz hem ülkemiz hem de dünyamız için bir kültür mirası. İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binasını da İl Özel İdaresi’nin desteği ile restore ediyoruz. İÜ Feyhaman Duran ve Selim Turan koleksiyonları  rektörlük binamızın 3. katında sergileniyordu. Restorasyon çalışmaları yaklaşık 2 yıl süreceği için bu çok değerli ve bize emanet edilen koleksiyonların zarar görmemesi ve restorasyon boyunca sanat severlerden uzak kalmaması amacıyla Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi ile bir protokol imzaladık.

Bütün eserler konusunda uzman öğretim üyelerimiz tarafından tek tek sayıldı, fotoğraflandı, görüntülendi ve envanter kayıtları çıkartıldı. Daha sonra bu eserlerin sigortası yapılarak, yine konusunda uzman ekiplerce müzeye nakledilmesi sağlandı. Üniversitemize ait olsa da dünya mirası olan bu eserler Sakıp Sabancı Müzesinde sanat severlerle kısa bir zaman sonra buluşacak. İÜ Feyhaman Duran ve Selim Turan koleksiyonları  sergisinin açılışını birlikte yapacağız.” dedi.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ

03/27/2013