İ.Ü Fen Fakültesi Kuantum Teknolojileri Laboratuvarı Kuruldu

Kuantum Teknolojileri Laboratuvarı Kuruldu

KY_IU_0728

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Katıhal Fiziği Ana Bilim Dalı bünyesinde kurulan “Kuantum Teknolojileri Laboratuvarı” yurdumuzda ve tüm bölge ülkelerde benzeri olmayan, dünyada ise yalnızca sayılı merkezde bulunan bir araştırma-geliştirme imkânı sağlamaktadır.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet yaptığı açıklamada “İstanbul Üniversitesi öncüdür. İstanbul Üniversitesi, Türkiye’nin ilk üniversitesi olarak her alanda tarihimizin şekillenmesinde önemli rol oynamış ve bu rolünü onurla sürdüren bir kurumdur. Üniversitemizdeki bilim insanları, gerçekleştirdikleri çalışmaları daha da ileri noktalara taşımak için büyük gayret içindedir. Biz de onlara bu süreçte daha fazla nasıl destek verebiliriz, ihtiyaç duydukları altyapı olanaklarını nasıl sağlayabiliriz diye düşünerek çalışmalarımıza yön veriyoruz.” dedi.

İÜ BAP Birimi tarafından desteklenen laboratuvarda ulaşılacak manyetik alan şiddeti, dünyanın manyetik alanının 800 bin katına denk gelmekte (20 Tesla) ve erişilecek sıcaklık -273.14 °C’dir. Laboratuvarda araştırılacak konuların başında nano boyutlardaki elektronik aygıtların yüksek manyetik alan altında çalışma ilkelerinin belirlenmesi gelmektedir. Teknolojik olarak en kayda değer uygulama alanı ise kuantum bilgisayarlarının temellerinin geliştirilmesidir. Laboratuvarda yapılan araştırmalarda bazı günler dünyanın en soğuk noktası burası oluyor.

İÜ BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ

01/31/2013