Export date: Sat Sep 23 11:15:48 2017 / +0000 GMT

57 yaşında fakülteyi birincilikle bitirdi

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin 2011-2012 yılı birincisi 57 yaşındaki Gazetecilik Bölümü öğrencisi Hediye Vicdan İrfanoğlu oldu. 25 Haziran 2012 tarihinde Beyazıt Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen törende mezuniyet heyecanını yaşayan Hediye Vicdan İrfanoğlu, sorularımızı yanıtladı.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni kazanmak için nasıl bir çalışma planı yapmıştınız?

Ortaokul ve liseyi açık öğretimde sistemiyle okudum ve 2007 yılında lise birincisi olarak mezun oldum. Bütün amacım üniversite eğitimi alabilmekti. Özellikle İstanbul Üniversitesi'nde (İÜ) eğitim alabilmeyi çok istiyordum. Bu süreçte üniversiteye hazırlık kurslarına da müracaat ettim. Ne yazık ki yaşımdan dolayı beni reddettiler ama ben hiçbir zaman yılmadım. 9 ay boyunca kendimi neredeyse sosyal hayattan tecrit ettim, bir çok şeyden fedakarlık yapmak zorunda kaldım. Tüm bu fedakarlığı da seve seve yaptım. Sınav günü geldiğinde çok yorgun ama çok heyecanlıydım. Neredeyse yarı uyur bir vaziyette gittim sınava. Bir şişe su aldım, elime-yüzüme su döke döke sınavı tamamladım. Sınavı kazanmıştım ama puanım İstanbul Üniversitesi'ne girmeye yetmedi. 9 ay daha çalıştım. Sınava ikinci girişimde birinci tercihim olan İÜ İletişim Fakültesi'ni kazandım. İÜ'yü kazandığımı öğrendiğimde evin içinde bir bayram havası esti. İnanılmaz derecede mutlu olduk.

İÜ'yü tercih etmenizin sebebi nedir?

Bu, en büyük hayalimdi. İÜ bir dünya markası. İÜ'de okumak inanılmaz bir gurur, inanılmaz bir şeref, inanılmaz bir prestij. “İÜ'de okuyorum” derken ses tonum bile değişiyor. Üniversitenin Beyazıt Meydanı'ndaki ana kapısının önünden geçerken hep bunu düşünürdüm. İÜ'de okumak bizde aile geleneği gibi oldu. Üç abim de İÜ'den mezun. Bir tanesi Hukuk, bir tanesi Tıp, diğeri de Mühendislik Fakültesi mezunu. Ben de  böylece bir aile geleneğimizi devam ettirmiş oldum.

Kayıt yaptırmaya geldiğim günü hiç unutmuyorum. Üniversitemizin tarihi ana kapısının önünde bir afiş asılıydı ve diyordu ki: “Üniversiteye bu kapıdan girilir.” O kapıdan içeri girdim, bahçenin ortasına geldim ve şöyle dedim kendi kendime “Vicdan tebrik ediyorum seni. Bunu da başardın. Nihayet bu kapıdan içeri girebildin. Bu kapıdan çıkarken de yine başın dik olarak ve çok üstün bir başarı göstererek çıkacaksın.”

O azimle çalışmaya başladım. Sınavlarda doksan beş aldığım zaman oturur ağlardım. “Sen birinci olmak zorundasın, sen derece yapmak zorundasın” derdim kendi kendime. 4 yıl boyunca sadece yaz tatillerinde özel hayatım vardı. Okul açıldığı günden kapanıncaya kadar eve misafir kabul etmedim, misafirliğe gitmedim. Dedim ki; “Kusura bakmayın. Ben öğrenciyim. Ders çalışmak zorundayım. Beni okul dönemlerinde yok farz edin. Ama sakın bana kırılmayın.”

Bilgili, deneyimli, tecrübelerini bizimle paylaşan, zaman zaman hocalığın da ötesinde birçok sorunumuzla ilgilenen, bize dostluk gösteren muhteşem hocalarla çalıştık. Sanırım onlar da benim çabalarımı takdir ettiler, okuma aşkımı gördüler. Hocalarımla ve arkadaşlarımla aramızda çok güzel bir iletişim oldu. 4 yılın sonunda da Allah'a çok şükür fakülte birincisi olarak mezun oldum.

Mezuniyet günü fakülte birincisi olarak kürsüye çıktım. Kürsüye çıktığımda beni en çok mutlu eden şey, adım okunduğu zaman bütün arkadaşlarımın ayağa kalkıp, beni ayakta alkışlamasıydı.  Onların sevgisi, ayakta alkışlamaları, benim için inanılmaz bir ödül oldu. Dört yıllık bütün yorgunluğumu aldı götürdü.

Üniversite hayatınızda sizin için en özel anlar hangileriydi?

Sınav zamanlarını hiç unutamıyorum. Sınav öncesinde arkadaşlarımla ders notlarını paylaşmak, hocanın hangi soruyu soracağını tahmin etmeye çalışmak, hangi cevapları vereceğimizi tartışmak ve o heyecanla sınava girmek, sınavdan sonra bahçede birbirimizi bulup verdiğimiz cevapları karşılaştırmak… İşte o anlar çok güzeldi. Sonra giderek arkadaşlarım bana daha çok danışmaya başladı. “Vicdan Abla o öyle midir?”, “Vicdan abla bu böyle midir?” gibi sorular yöneltmeye başladılar. “Vicdan Abla ne diyorsa mutlaka doğrudur” gibi bir kanı oluşmaya başladı. Sınav dönemlerinde fakültenin bahçesinden içeri girdiğimde bakıyordum ki bütün arkadaşlar toplanmış, beni bekliyor. Elimden geldiği kadar da onların sorularına cevap verdim. Aramızda çok sıcak dostluklar oldu.  Çok zevkli dersler işledik.

Eğitiminiz boyunca yaşadığınız zorluklar oldu mu?

Evet oluyordu. Tansiyon ve şeker problemim var. Ancak buna rağmen bir gün bile okula gelmemezlik yapmadım. En hasta olduğum, en kötü hissettiğim zamanlarda bile okula gittim. Özellikle sınav zamanlarında gerildiğim için tansiyonum çok yükseliyordu. Sürekli tansiyonumu kontrol ederek geliyordum ama geldikten sonra ne olursa olsun dersi sonuna kadar izliyordum.

Başarınızın sırrı nedir?

Çok disiplinli olmak, ‘ben başaracağım' demek, derslerimi en iyi şekilde çalışmak. Hocalarımın önerdiği kitapları mutlaka aldım, okudum, inceledim. Hocalarımın söylediği her şeyi birebir yaptım. Hocam bir çalış dediğinde ben beş çalıştım. Hiç uyumadan sınavlara gelip-gittiğimi biliyorum. Bir tek kaygım vardı; Hocalarıma karşı mahcup olmamak.

Gelecekteki planlarınız nedir?

Gidebildiğim kadar gitmek istiyorum. İÜ'de yüksek lisans ve doktora eğitimi almak istiyorum. Makale yazıyorum. Yazılarımın yayınlanmış olması, çalışmalarımın beğenildiğini görmek beni motive ediyor ve daha çok çalışmak istiyorum. Ben bilgiye açım. Beni daha çok okumak, daha çok öğrenmek, daha çok ders dinlemek mutlu ediyor.

Gençlere ne tavsiye edersiniz?

Hiçbir şekilde moralleri bozulmasın. Eğer insan -ben şu okulu kazanacağım- diye azmediyorsa, bunu yürekten istiyorsa mutlaka kazanıyor. Bunun tek sırrı, isteyerek çalışmak.

Post date: 2012-06-29 13:20:07
Post date GMT: 2012-06-29 10:20:07

Post modified date: 2012-06-29 13:20:07
Post modified date GMT: 2012-06-29 10:20:07