İÜ Enez Eğitim Kültür ve Spor Tesisi’nin

Haber: Araş. Gör. Mesut AYTEKİN

Fotoğraf: Başar UZUN, Zinnur BÖBEK

Kamera: Gizem PARLAYANDEMİR

Edirne’nin Enez ilçesinde, İÜ Prof. Dr. Nazım Terzioğlu Eğitim Kültür ve Spor Tesisi’nin temeli, YÖK Üyesi ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ve Edirne Valisi Gökhan Sözer tarafından, 5 Aralık 2011 tarihinde düzenlenen törenle atıldı.

“Üniversiteler, ayak bastıkları yeri her manada değiştirirler.” diyerek konuşmasına başlayan İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, sözlerine şöyle devam etti:
“Üniversiteler, değiştirmek için kurulmuştur. Bütün eğitim kurumlarında temel amaç değiştirmektir. İlk ve orta öğretimde değiştirmeyi teorik olarak yaparız. Yüksek- öğretimde ise değişim sadece bilgi değişimi ile olmaz. Yükseköğretim aynı zamanda insanların becerilerini ve tutumlarını değiştirir. Dolayısıyla üniversiteler birer ekoldür. Kurum kültürleri bin yıllık tarihe dayanan gerçekten çok nadide kurumlardır.

Şöyle bir düşünün; kaç tane bin yıllık kurumumuz var. Dolayısıyla üniversiteler ayak bastıkları her yeri, her manada değiştirirler. O yüzden üniversitelerin her yerde olması arzu edilir. Biliyorsunuz, Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerini hemen hemen tüm illere, hatta meslek yüksekokulları ile birlikte ilçelere kurdu. Bu, tüm toplumun değişmesi için çok önemli bir adım oldu. İÜ’ye gelince bu ülkenin tarihinin ve geçmişinin ilk üniversitesidir. Medrese döneminin ardından Darülfünun ve 1933 de M. Kemal Atatürk’ün üniversite reformu ile birlikte kurulan ilk yükseköğretim kurumudur. Bu yüzden üzerinde her zaman büyük bir yük vardır.”

Edirne Valisi Gökhan Sözer, törende yaptığı konuşmada, İstanbul Üniversitesi’nin Enez’e yaptığı yatırımlardan ve  tesislerin yenilenmesinden dolayı sevinç ve mutluluk duyduklarını söyledi.
“Saros Körfezi, Tanrı’nın bize ve ülkemize bahşettiği çok önemli bir nimet ve güzellik. Diğer taraftan Enez’de temeli atılan İstanbul Üniversitesi’nin bu tesisi, kongreler, eğitim faaliyetleri ve turizm ile ilgili birçok program için önemli bir misyon üstlenecek. Enez’de sadece deniz yok. Enez aynı zamanda antik bir kent.”

Konuşmaların ardından 15 milyon liraya mal olacak tesisin temeli atıldı. İÜ Prof. Dr. Nazım Terzioğlu Eğitim Kültür ve Spor Tesisi’nin Ağustos 2012’de bitirilerek hizmete açılması planlanıyor. Tesisin 1. etap maliyeti İÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı bütçesinden, 2. etabı İÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bütçesinden karşılanacaktır.
Törenden sonra Enez Arkeolojik Kazı Başkanı İÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Başaran, 1971 yılından bugüne kadar süren Enez kazıları ile ilgili slayt gösterisi yaptı, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Törene, Enez Kaymakamı Fatih Baysal, Enez Belediye Başkanı Ahmet Çayır, üniversitenin yöneticileri ve akademisyenleri ile vatandaşlar katıldılar.

Temel atma töreninin ardından, Edirne’de onarımı devam eden İÜ Edebiyat Fakültesi Edirne Güneydoğu Avrupa Araştırma Merkezi şantiyesi ziyaret edildi.

İstanbul Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

İÜ Eğitim, Kültür ve Spor Tesisleri’nin temel atma töreni haberleri için TIKLAYINIZ…

12/06/2011