Nefes Darlığının Sebebi Sadece Kalp ya da Akciğer Olmayabilir

İÜ Kardiyoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Küçükoğlu, doktorların bundan kısa bir zaman öncesine kadar hastaları karşısında çaresiz kaldıkları “pulmoner hipertansiyon” hastalığı hakkında bilgi verdi. Pulmoner hipertansiyonun, küçük dolaşımda akciğerlerin damar basıncının yüksekliğini gösteren bir hastalık olduğunu ve herkesin bildiği hipertansiyondan tamamen farklı bir sorun olduğunu söyleyen Prof. Dr. Küçükoğlu, yavaş seyirli gerçekleşen bu hastalığın nefes darlığı, eforla yorulma, halsizlik ve bayılma gibi belirtiler verdiğini ve zamanında tanı ve tedavi alamayan hastaların hayati riskleri bulunduğunu vurguladı. Prof. Dr. Küçükoğlu, söz konusu hastalıkta erken tanının, hastalığın tedavisi için büyük önem taşıdığını söyledi ve hastalığın sıklıkla akciğer hastalıkları, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve sol kalp hastalığıyla karıştırıldığını sözlerine ekledi.

Doktorların uzun süredir çözümüyle ilgili çaresiz kaldıkları pulmoner hipertansiyon hastalığının tedavisiyle ilgili olarak Prof. Dr. Küçükoğlu şunları söyledi: “7-8 yıl önce elimizde herhangi bir tedavi yöntemi bulunmadığı için karşımıza gelen pulmoner hipertansiyon hastalarından kaçardık. Çaresiz kalan bu hastalar da evlerine kapanmak zorunda kalırdı. Günümüzde cerrahi yöntemler ve ilaçlardaki gelişmeler sayesinde, eskiden ortalama yaşam süresinin 1-1.5 yıl olacağı düşünülen hastalar arasında 7 yıl 8 yıldır takip ettiğimiz ve son derece düzenli hayat sürdüklerini gördüklerimiz var”.

01/30/2015