2013 Formula-G’nin En Hızlı Aracı İÜ Güneş Enerjili Aracı SOCRAT

TÜBİTAK 2013 Formula-G yarışlarında, İstanbul Üniversitesi Güneş Enerjisi Aracı SOCRAT, yine dereceye girmeyi başardı. Güneş ve hidrojen enerjili araçlar olmak üzere 2 farklı kategoride düzenlenen 2013 Alternatif Enerjili Araç Yarışları Kocaeli Körfez Yarış Pisti’nde yapıldı.

Yeni araçlarıyla 24-25 Ağustos tarihleri arasında Kocaeli’nde düzenlenen 2013 Formula-G’ye katılan SOCRAT zorlu geçen yarışı ikincilikle tamamladı. Sıralama turlarını birinci bitiren SOCRAT, 4.580 saniyelik farkla birinciliği kaybetti.

Formula-G’nin son dört yılının (2009, 2010, 2011 ve 2012) şampiyonu ve World Solar Challenge sekizincisi SOCRAT bu başarısı ile bir kez daha üniversitemize büyük bir mutluluk yaşattı.

SOCRAT, 1.21.680 tur süresi ile TÜBİTAK 2013 Formula-G’nin en hızlı aracı oldu

32 aracın yarı finale katıldığı, 17 aracın finalde mücadele ettiği yarışta birinciliği Sakarya Üniversitesi’nin ”Saguar 2” adlı aracı, üçüncülüğü Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ”Smyrna” adlı aracı elde etti.

Hidrojenli araçlar kategorisinde İstanbul Üniversitesi’ni temsil eden HİDROİST ise onbirinci sırada yarışı tamamladı.

Öğrencilere destek olmak için yarışma günü pistte hazır bulunan İÜ BAP Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Sıddık Yarman başarılarından dolayı ekibi tebrik etti. Pistin en hızlı ekibi olduklarını ifade eden Prof. Dr. Yarman gelecek yıl tekrar birinciliği olacaklarına inandıklarını söyledi.

İÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Atmaca’nın proje danışmanlığında yarışlara hazırlanan sekiz kişilik SOCRAT ekibi şu isimlerden oluşuyor: Serdar Zurnacı, Orçun Karadeniz, Tuba Güven, Halil Yakar, Aydın Alçı, Büşra Alpdoğan, Metin Ayberk Fikirli, Yalvaç Akgün.

Yarışlarda 39 Araç Yarıştı

İÜ Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin projesi olan ve İÜ BAP ( Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi) tarafından desteklenen SOCRAT, 16 Ekim 2011’de Avusturalya’da yapılan Dünya Şampiyonası Veolia World Solar Challenge’ı da sekizincilikle tamamlamıştı.

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı, alternatif enerji kaynaklarına dikkat çekilmesi ve üniversite öğrencilerinin fikirlerinin üretime geçirilebilmesi amacıyla 2005 yılından bu yana Alternatif Enerjili Araç Yarışları düzenliyor. Güneş ve hidrojen gibi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan araçların piste çıktığı yarışlara 40 üniversiteden 62 araç başvurdu. Formula G-Güneş Enerjili Araç Yarışları’na 34 takım ve 39 araç, Hidromobil-Hidrojen Enerjili Araç Yarışları’na 22 takım ve 23 araç katıldı.

SOCRAT Web Sitesi: www.socrat.org.tr

Sosyal Medyada SOCRAT: